Banden en Rangen

De band (Dee) is een van de drie onderdelen van het uniform (Dobohk). De band bestaat uit zeven kleuren, waarbij elke kleur de mate van bekwaamheid aangeeft van degene die de band draagt. De band vertegenwoordigt niet alleen de mate van prestatie maar tevens het gezag en mate van verantwoordelijkheid.

Het Tang Soo Do bandensysteem vertegenwoordigt de cyclus van de seizoenen. Elke kleur staat voor een specifieke fase van de prestatie. Op deze manier realiseren we een essentieel begrip van de oosterse filosofie: “wat geboren wordt moet groeien, daarna volwassen worden, uiteindelijk sterven, maar zaden achterlaten voor een nieuwe geboorte”.

 

926385_orig

 

Gup Graden:

Wit is de kleur van zuiverheid en initiatie. Het vertegenwoordigt een primitief stadium van prestatie, zoals het zaad sluimerend ligt onder de sneeuw van de winter.

Sip Gup (10e Gup) Ku Gup (9e Gup)

Oranje betekent hoop, geluk, verwachting, en uitdaging. Het vertegenwoordigt nieuwe groei die in het voorjaar verschijnt. Tang Soo Do begint zichzelf te openbaren.

Pahl Gup (8e Gup) Chil Gup (7e Gup)

Groen betekend jeugd, opwinding, welvaart en groei. Het vertegenwoordigt de uitermate snelle ontwikkeling van de jeugd als de zomer aanbreekt.

Yuk Gup (6e Gup) Oh Gup (5e Gup)

Bruin vertegenwoordigt kracht, stabiliteit, behendigheid, gewicht en wijsheid. Dit is een standvastig stadium zowel mentaal als fysiek, en is analoog aan de planten die hun groei verminderen en voor te bereiden om te bloeien in de late zomer.

Sah Gup (4e Gup) Sam Gup (3e Gup)

Rood staat voor bloed, leven, energie, aandacht en controle. De kracht en techniek van de student beginnen te bloeien en rijpen.

E Gup (2e Gup) Il Gup (1e Gup)

Donkerblauw vertegenwoordigt volwassenheid, respect en eer. De student moet nu geest en het lichaam zie voor te bereiden op de laatste stap die nodig is om de zwarte band te bereiken.

Cho Dan Bo (kandidaat Zwarte band)

Dan Graden:

Zwart staat voor beheersing, kalmte, waardigheid, en oprechtheid. De zwarte band is het eindstadium van een levenscyclus en het begin van de volgende. Zo zien we dat het niet alleen het einde van een trap, maar belangrijker, het begin van een pad is dat door de rangen van de hogere zwarte banden leidt.

Cho Dan (1e Dan) Aanspreken; Boo Kyo Sah Nim
E Dan (2e Dan) Aanspreken; Kyo Sah Nim
Sam Dan (3e Dan) Aanspreken; Boo Sah Bum Nim
Sah Dan (4e Dan) Aanspreken; Sah Bum Nim
Sah Dan (4e Dan) Master Aanspreken; Sah Bum Nim
Oh Dan (5e Dan) Master Aanspreken; Sunim Sah Bum Nim
Yuk Dan (6e Dan) Senior Master Aanspreken; Kookjae Sah Bum Nim
Chil Dan (7e Dan) Senior Master Aanspreken; Sunim Kookjae Sah Bum Nim
Phal Dan (8e Dan) Assistant Grandmaster Aanspreken; Boo Kwan Chang Nim
Ku Dan (9e Dan) Grandmaster Aanspreken; Kwan Chang Nim

 

Tiny Tigers
Ook de kleinste van de klas krijgen uiteraard de juiste aandacht, zij zijn immers de toekomst. De kleine tijgers (The Tiny Tigers) hebben aparte banden. De kleuren zijn wel terug te leiden naar de oorspronkelijke banden.Embleem-Tiny-Tigers

Little Dragons

Kinderen die al iets te groot worden voor de kleine tijgers, komen terecht in de groep “Kleine Draken” (Little Dragons). Ook deze groep is voorzien van een aparte band.
Embleem-Little-Dragons

Verschillende Emblemen

Ook op de beide mouwen van de Dobohk zijn verschillende emblemen te vinden. Hieronder wordt duidelijk gemaakt wat deze emblemen vertegenwoordigen.

Op de linkermouw van de dobohk is de Zuid Koreaanse vlag geplaatst. Op dezelfde hoogte aan de andere kant, op de rechtermouw, is de vlag van het land geplaatst waarvoor de student uitkomt.

Embleem-Vlag-KoreaEmbleem-Vlag-Nederland
Op beide mouwen kunnen onderstaande emblemen staan. deze vertegenwoordigen de verschillende wereldkampioenschappen van de World Tang So Doo Associatie. iedere twee jaar wordt er een wereldkampioenschap georganiseerd waaraan iedere Tang Soo Do beoefenaar van de WTSDA aan mee kan doen.

WCS-Brown-KleinWCS-Gold-KleinWCS-Green-KleinWCS-Grey-KleinWCS-Light-Blue-Klein
WCS-Magenta-KleinWCS-Yellow-KleinWCS-Orange-KleinWCS-Sand-KleinWCS-Chalk-Klein